Besparen op een leefveranda?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van bouwbedrijven!

Gratis offertes vergelijken

Leefveranda

Met een leefveranda creëert u gemakkelijk meer leefruimte, verhoogt u de woningwaarde én geniet u optimaal van uw woning! Door de grote raampartijen valt er extra daglicht naar binnen wat bovendien een positief effect heeft op uw humeur en productiviteit. Benieuwd wat deze waardevolle investering ongeveer kost?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van specialisten bij u in de buurt. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar op de prijs!

Op deze pagina vertellen we u graag meer over de voordelen van leefveranda’s. U krijgt een beeld van de gemiddelde kosten en leest waar u rekening mee moet houden met de bouw.

Wat is een leefveranda precies?

Een leefveranda is een uitbouw aan uw woning, waarmee u extra leefruimte creëert. In het platte dak zit een lichtstraat of lichtkoepel: dit zorgt voor veel lichtinval. Leefveranda’s zijn volledig geïsoleerd en geïntegreerd met de woning, waardoor u de uitbouw op verschillende manieren kan benutten.

Leefveranda

De ideale uitbreiding van uw woning

Als u een leefveranda laat plaatsen dan profiteert u van veel voordelen. Uw woning stijgt flink in waarde en ook uw woongenot verhoogt. U creëert namelijk extra leefruimte en krijgt meer lichtinval in huis. Wist u dat onderzoek uitwijst dat daglicht een positieve invloed heeft op uw humeur, energie en productiviteit? Uw woongenot stijgt dus ook als u investeert in een woonveranda!

U heeft bovendien de keuze uit heel veel verschillende stijlen en materialen. Zo past het qua uiterlijk perfect bij de stijl van uw huis.

De grootste voordelen op een rij:

  • Veel extra leefruimte.
  • Extra lichtinval in huis.
  • Uw huis stijgt in waarde.
  • Veel variatie in stijl en afwerking.

Leefveranda met keuken

De inrichting van uw leefveranda bepaalt u helemaal zelf. Zo is het ook mogelijk om een leefveranda met een keuken te plaatsen. De ruimte is groot genoeg voor een grote leefkeuken met keukeneiland. Perfect voor gezinnen of als u graag etentjes organiseert. Dankzij het vele daglicht begint u uw morgen goed en bent u de rest van de dag productief. Natuurlijk bepaalt u zelf hoe de keuken eruit komt te zien: traditioneel, modern of juist industrieel.

Leefveranda prijs 2023

De gemiddelde prijs van een veranda per m² ligt rond de €1.500,-. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de afwerking die u kiest en het materiaal. Kiest u voor extra opties, zoals verlichting of elektriciteit of zelfs voor een complete keuken, dan lopen de kosten hoger op.

De prijs van een leefveranda van 12 m² ligt rond de €20.000,-. Wilt u graag zeker weten wat de kostprijs is, dan raden we u aan om gratis offertes op maat aan te vragen: hierin worden al uw wensen met betrekking tot materiaal en afwerking meegenomen.

Wat kost een leefveranda?

Type leefveranda Gemiddelde prijs* Toelichting
Gemiddelde prijs per m² €1.500,- Uiteraard afhankelijk van de gekozen afwerking en eventuele extra opties.
Leefveranda (maatwerk) €20.000,- 12 m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Gratis offertes vergelijken voor uw leefveranda!

Vind het bouwbedrijf met het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken!

 

Wat beïnvloedt de prijs van een leefveranda?

De kostprijs van een leefveranda is afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk speelt het formaat een rol: hoe groter, hoe hoger de prijs.

Maar er spelen nog meer factoren een rol.

De stijl en het gebruikte materiaal is ook belangrijk. Zo is een houten afwerking vaak iets duurder dan een afwerking van pvc. Door rekening te houden met de keuze voor het materiaal heeft u zelf dus een invloed op de prijs.

Is uw huis ouder dan 10 jaar? Dan profiteert u ook nog eens van een verlaagd btw-tarief van 6%! Voor huizen die nog geen 10 jaar oud zijn geldt het btw-tarief van 21%. Ook dit heeft een invloed op de totaalprijs. Kiest u ervoor om de verandabouw zelf uit te voeren, dan betaalt u uiteraard alleen voor de materiaalkosten. Maar let op: alleen met de hulp van vakmannen bent u verzekerd van het mooiste resultaat en de beste isolatie!

Moderne leefveranda

Modern of klassiek?

Wie een veranda laat aanbouwen bepaalt helemaal zelf welke uitstraling deze krijgt. Een moderne leefveranda herkent u aan strakke lijnen en grote ramen. Vaak bestaat dit uit pvc, wat het geheel een hedendaags uiterlijk geeft.

Voor een meer klassiek uiterlijk, kiest u best voor hout. Dit geeft de uitbouw een meer authentieke sfeer. Ook worden bestaan de ramen uit verschillende profielen, wat een knus gevoel creëert.

Het is slim om te kiezen voor een stijl die ook past bij uw huis. Bij nieuwe huizen past een moderne leefveranda heel goed, terwijl u bij een oudere woning best kiest voor een klassieke stijl.

Verschillende materialen mogelijk

Het materiaal dat u kiest heeft een grote invloed op de algehele stijl van de ruimte en op de verandabouw.

Er zijn verschillende opties:

  • Pvc: dit is vaak de meest goedkope mogelijkheid. U hebt de keuze uit verschillende kleuren en het is zelfs mogelijk om pvc met houtlook te gebruiken. Het heeft nauwelijks onderhoud nodig omdat het niet aangetast wordt door de verschillende weersomstandigheden.
  • Hout: een leefveranda van hout heeft een warme en authentieke uitstraling. U kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals douglas of vuren. Wel heeft dit meer onderhoud nodig: u moet het hout eens elke 7 tot 10 jaar opnieuw schilderen.
  • Aluminium: wilt u een hele robuuste en moderne uitstraling, kies dan voor een aluminium leefveranda. Dit materiaal is heel licht en tegelijk heel sterk, waardoor het geschikt is om grote raampartijen te dragen. Het heeft geen onderhoud nodig.

Wat voor dak?

Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot het dak. De meeste mensen kiezen voor een leefveranda met een plat dak.

Een plat dak heeft een paar grote voordelen:

  • Het is goedkoper.
  • Het is mogelijk om uw interieur door te trekken naar de veranda.
  • Ook aan de buitenkant sluit de uitbouw beter aan bij uw huis.

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant sluit een plat dak dus naadloos aan bij uw huis. Dit creëert eenheid en zorgt uiteindelijk voor een grotere waardestijging van de woning.

Om te voorkomen dat de ruimte heel donker wordt, plaatsen de vakmannen daarom lichtstraten of lichtkoepels. Zo heeft u direct daglicht van bovenaf.

Belang van goede isolatie

Omdat een leefruimte volledig geïntegreerd is met de woning, is het van groot belang dat deze goed geïsoleerd is. U wilt natuurlijk voorkomen dat de ruimte een groot warmtelek wordt en het is belangrijk dat u er ook ’s winters gebruik van kunt maken.

Hoe wordt de ruimte geïsoleerd?

De vakmannen plaatsen tijdens de aanbouw onder andere dak-, muur- en vloerisolatie. Hiervoor zijn verschillende isolatiematerialen geschikt. Voor de vloerisolatie gebruiken ze dunne isolatieplaten: dit voorkomt dat de vloer hoger komt te liggen dan in de rest van het huis. Isolatieplaten van PIR kunnen bijvoorbeeld heel dun aangebracht worden, omdat deze een hoge isolatiewaarde hebben.

Beglazing van de leefveranda

Leefveranda’s staan bekend om hun grote raampartijen. Als u de vloer het dak en de muren isoleert, is het natuurlijk zonde om alsnog veel warmte te verliezen via de beglazing. Kies daarom voor isolatieglas van goede kwaliteit! HR++ beglazing is tegenwoordig de meest standaard optie: dit heeft een gemiddelde isolatiewaarde van 1,2 W/m²K. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.

Een andere optie is triple glas: dit heeft een isolatiewaarde van 0,5 W/m²K. Houd er dan wel rekening mee dat de kostprijs flink stijgt, omdat triple glas duurder in aanschaf is.

Hoe verwarmen?

U kunt uw leefveranda op verschillende manieren verwarmen. Welke methode de beste optie is, is helemaal afhankelijk van uw huidige verwarmingsinstallatie in huis. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vloerverwarming te plaatsen: op die manier hoeft u geen ruimte in te leveren voor lelijke radiatoren en verwarmt u de ruimte zuinig en efficiënt. U kunt de vloerverwarming koppelen aan uw huidige installatie zodat u geen aparte verwarmingsunit nodig heeft.

Aansluiting van leefveranda op de woning

Leefveranda’s worden rechtstreeks tegen uw woning aangebouwd. Het is dus heel belangrijk dat de aansluiting op de woning tocht- en waterdicht is. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er koudebruggen in de aansluiting. Dit leidt uiteindelijk tot vervelende vochtproblemen en zelfs schimmels.

De vakmannen besteden hier daarom de nodige aandacht aan. De aansluiting is uiteindelijk helemaal naadloos: op het eerste gezicht is het dus niet duidelijk waar het oorspronkelijke huis ophoudt en waar de uitbouw begint.

 

Benieuwd naar de exacte kosten van een leefveranda?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes ontvangen!

Vergunning voor leefveranda nodig?

Of u voor uw leefveranda een vergunning nodig hebt verschilt per gemeente. In veel gevallen hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen als u de uitbouw plaatst aan de achterzijde van uw woning en deze niet groter is dan 40 m². Ook mogen vergunningsvrije leefveranda’s niet hoger zijn dan 4 meter en is het belangrijk dat de functie van uw woning niet verandert.

Heeft u wel een vergunning nodig?

Onthoud dan dat hier kosten aan verbonden zitten. Ook deze verschillen per gemeente. Vraag de bouwvergunning op tijd aan, want het kan enkele weken duren voordat u deze krijgt toegewezen.

Op de website van Omgevingsloket Vlaanderen leest u meer over eventuele vergunningen.

Leefveranda prijs

Leefveranda, aanbouw of bijgebouw?

Er zijn verschillende manieren om extra leefruimte te creëren, en leefveranda’s zijn daar één van. Maar wat is eigenlijk het verschil met een aanbouw of bijgebouw en wat is nu de beste optie?

Een aanbouw houdt in dat u een extra ruimte tegen het huis aan plaatst. U verbindt de twee ruimtes met een deur. Dit creëert weliswaar extra leefruimte, maar vergroot de kamer niet. Kiest u voor een uitbouw dan krijgt u een grotere keuken of living die u kunt inrichten zoals u wilt.

Een bijgebouw staat los van uw woning. Ook dit is dus niet geschikt om een bestaande ruimte te vergroten, ook al vergroot het wel uw leefruimte. Bovendien is zijn de grote raampartijen van leefveranda’s ook een groot voordeel: deze hebben een bijgebouw of aanbouw niet.

Besparen op uw leefveranda? Gratis offertes vergelijken!

Bent u overtuigd en wilt u een goedkope leefveranda laten bouwen? Schakel dan een bouwbedrijf in, zodat u verzekerd bent van de hoogste kwaliteit. Besparen op de prijs van uw leefveranda?

Start nu uw gratis offerteaanvraag en kies het bouwbedrijf met het beste aanbod! U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere bedrijven en kiest zo gemakkelijk voor het beste aanbod.

 

Gratis offertes aanvragen!