Besparen op de bouw van uw veranda?

Vergelijk gratis offertes van bouwbedrijven!

Gratis offertes vergelijken

Verandabouw

Verandabouw is een waardevolle investering: u creëert extra leefruimte, krijgt extra daglicht in huis en verhoogt de waarde van uw huis. Laat de bouw uitvoeren door ervaren verandabouwers zodat u verzekerd bent van de beste kwaliteit. Op zoek naar vaklui in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna meerdere offertes van bouwbedrijven in uw regio (max. 5). Vergelijk de prijzen en kies zelf het beste aanbod voor een besparing die oploopt tot 40%!

Bent u geïnteresseerd in verandabouw? Lees dan verder: u vindt hier alle informatie die u zoekt. U leest wat het de mogelijkheden zijn en over de verschillende materialen die u kunt kiezen. Ook krijgt u een beeld van de zaken waar u op moet letten, zoals een goede stevige fundering en het type dak.

Verandabouw

Verandabouw: afhankelijk van soort veranda

Verandabouwers zijn in te schakelen voor verschillende soorten veranda’s. Kies het type veranda dat voldoet aan uw wensen. Wilt u een extra kamer realiseren of wilt u de bestaande living liever vergroten?

U hebt de keuze uit:

  • Veranda als aanbouw: hierbij is de muur tussen het huis en de veranda blijven staan. Vaak is de ruimte verbonden door middel van een schuifdeur. U kunt de extra kamer gebruiken als werkruimte, sportkamer of gewoon als tuinkamer!
  • Leefveranda: bij dit type verandabouw wordt de muur doorbroken. U verlengt als het ware de bestaande ruimte en profiteert direct van extra lichtinval. Het huis en de veranda lopen naadloos in elkaar over, dus het is heel belangrijk dat u de veranda ook goed isoleert.
  • Open veranda: dit is de goedkoopste optie, omdat het gaat om een vrijstaande overkapping zonder zijwanden. Dit is een fijne plek om in de tuin een zithoek te creëren.

Welk materiaal gebruiken voor de verandabouw?

Bij verandabouw heeft u natuurlijk de keuze uit verschillende materialen: vooral hout, pvc en aluminium worden veel gebruikt. Welk materiaal best bij u past is helemaal afhankelijk van uw voorkeuren. Bij een klassieke woning past de authentieke look van een houten veranda heel goed, terwijl alu en kunststof met hun moderne uitstraling juist heel goed bij nieuwe huizen past!

Hout

Een houten veranda bouwen is een goede optie bij klassieke woningen. Dit heeft een hele natuurlijke en authentieke uitstraling. Een groot voordeel van dit materiaal is dat beschadigingen gemakkelijk te herstellen zijn en dat u het materiaal eenvoudig van kleur verandert.

Wel is het belangrijk om te weten dat dit materiaal relatief veel onderhoud vraagt. Om het goed te beschermen tegen regen moet u het elke 7 tot 10 jaar opnieuw verven.

Aluminium

Aluminium heeft in tegenstelling tot hout, juist een heel robuuste en industriële uitstraling. Het heeft tal van voordelen: een lange levensduur (gemiddeld 40 tot 60 jaar) en het is volledig recyclebaar.

Wat voor veel mensen het grootste voordeel is, is dat het geen onderhoud nodig heeft. Alu heeft namelijk een laagje oxide. Dit beschermt tegen water en lucht en corrosie: het gaat dus niet roesten. Bovendien is het in veel gevallen goedkoper dan een houten veranda.

Pvc

Pvc is verreweg de goedkoopste optie en dus geschikt voor iedereen met een klein budget. Dat het materiaal goedkoop is betekent echt niet dat de kwaliteit minder is. Het heeft een gemiddelde levensduur van 50 tot 75 jaar en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het materiaal reageert namelijk niet op lucht en water. Het vervormt niet en gaat niet roesten of rotten. Het enige onderhoud dat u hoeft uit te voeren is een jaarlijkse schoonmaakbeurt.

Kiest u voor kunststof dan kiest u voor diversiteit. U heeft namelijk volop keuze in verschillende kleuren en designs. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een houtlook!

 

Verandabouwer nodig?

Vind snel en gemakkelijk bouwers in uw eigen regio en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken!

Wat voor dak?

Bij verandabouw moet u ook kiezen wat voor soort dak u hierop plaatst. Er zijn verschillende opties. Veel mensen kiezen voor een plat dak, omdat dit de goedkoopste optie is. In dat geval kunt u het dak bedekken met EPDM of bitumen. Voor extra lichtinval is het mogelijk om een lichtkoepel te plaatsen.

Wilt u nog meer lichtinval, kies dan voor een glazen dak! Dit is geen goedkope optie, maar zorgt voor veel natuurlijk daglicht. Het heeft een positief effect op uw productiviteit en uw humeur.

Liever een schuin dak? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Soorten dakbedekking die u hiervoor kunt gebruiken zijn uiteraard dakpannen of kunstleien. Kies voor een daktype dat past bij de stijl van uw woning, zodat de veranda qua stijl perfect aansluit.

Veranda

Verandabouw: belang van goede fundering

Eén van de eerste stappen die de verandabouwers volgen, is het creëren van een goede fundering. Bij verandabouw is vaak een minder zware fundering nodig dan bij woningbouw. Wel is het belangrijk dat de fundering sterk genoeg is, zodat uw veranda jarenlang mooi blijft staan.

Een mogelijkheid is het plaatsen van een betonnen fundering. Hierop plaatsen de verandabouwers vervolgens de uitbouw. Een tweede optie zijn betonpoeren. Dit zijn betonnen blokken waar de vakmannen de draagbalken van de uitbouw op plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat de betonpoeren volledig waterpas geplaatst worden.

Wel of geen isolatie?

Of u wel of geen isolatie nodig heeft is afhankelijk van de functie van uw veranda. Bij een uitbouw is isolatie heel belangrijk: hierbij is de ruimte een verlengde van uw bestaande woning, en u wilt voorkomen dat u veel warmte verliest. Ook bij een aanbouw is het aan te raden om goede isolatie aan te brengen: zo kunt u hier het hele jaar door optimaal van genieten. Bij een open veranda is het plaatsen van isolatie natuurlijk niet nodig.

Naast de isolatie moet u ook rekening houden met het soort beglazing. De grote raampartijen kunnen een groot warmtelek zijn. In de winter verliest u dan veel warmte en in de zomer warmt het juist te snel op. We raden u daarom aan om te kiezen voor isolatieglas (HR++).

Wat kost de verandabouw?

Hoeveel verandabouw kost is natuurlijk helemaal afhankelijk van de keuzes die u maakt. Houten verandabouw kost u gemiddeld €15.000,- tot €25.000,-. Voor pvc of aluminium liggen de kosten lager: rond de €10.000,- tot €25.000,-.

Daarnaast heeft het type dak ook een grote invloed op de prijs van de veranda. Een glazen dak is heel stijlvol en al te realiseren vanaf €35,- tot €65,- per m². Heeft u een schuin dak en wilt u deze afwerken met betonnen dakpannen? Dat is een relatief goedkope keuze: u betaalt gemiddeld €25,- tot €40,- per m². Voor kunstleien ligt de kostprijs rond de €65,- tot €75,- per m². Voor een exacte prijs indicatie vraagt u best gratis offertes op maat aan!

Prijs verandabouw 2023

Wat voor soort veranda? Gemiddelde prijs*
Houten verandabouw €15.000,- tot €25.000,-
Aluminium verandabouw €10.000,- tot €25.000,-
PVC verandabouw €10.000,- tot €25.000,-
Prijs per type dak
Glazen dak €35,- tot €65,- per m²
Dak uit polycarbonaat €15,- tot €20,- per m²
Plat EPMD dak €30,- tot €75,- per m²
Betonnen dakpannen €25,- tot €40,- per m²
Kunstleien €65,- tot €75,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief het plaatsen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis en zonder verplichting offertes aan.

 

Besparen op de prijs van verandabouw?

Vergelijk gratis offertes en kies zelf voor de verandabouwer met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!

Vergunning nodig voor de verandabouw?

Voor u de verandabouwers inschakelt is het slim om te achterhalen of u een vergunning nodig heeft. Is dit het geval, vraag de vergunning dan op tijd aan, want het kan enkele weken duren voordat u deze toegewezen krijgt. De verandabouwers kunnen niet eerder aan de slag, anders loopt u het risico dat u de veranda op eigen kosten weer moet afbreken.

Wanneer is een vergunning nodig?

U hebt onder andere een vergunning nodig als de veranda hoger is dan 4 meter of groter is dan 40 m². Ook als u de veranda aan de voorkant van het huis wilt plaatsen is er meestal een vergunning nodig. Kiest u voor een grote veranda van meer dan 40 m² dan bent u bovendien verplicht om een architect in te schakelen. Dit heeft natuurlijk ook een effect op de kosten: de prijs per m² stijgt in dat geval.

De regels met betrekking tot vergunningsvrij bouwen verschillen per gemeente. Twijfelt u dus? Vraag de verandabouwers om een advies of vraag bij het gemeenteloket na of u inderdaad een vergunningsaanvraag moet indienen.

Op deze pagina van Omgevingsloket Vlaanderen.be leest u meer over eventuele vergunningen.

Verandabouwers

Verandabouwer nodig? Gratis offertes vergelijken!

Met de hulp van ervaren verandabouwers bent u verzekerd van de mooiste kwaliteit. Bovendien is de veranda snel geplaatst en sluit deze naadloos aan op de woning. Verandabouwers geven u een persoonlijk advies zodat u de juiste keuze maakt met betrekking tot het type dak, de dakbedekking en de isolatie. Op zoek naar vakmannen in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna meerdere offertes van bouwbedrijven in uw regio. Kies de vakmannen met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen. Deze aanvraag is gratis én vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast!

 

Gratis offertes vergelijken!