Benieuwd naar de prijs van een veranda?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Veranda prijs

De prijs van een veranda is afhankelijk van het model, de materialen en de afmetingen. Hierdoor verschillen de prijzen dus per situatie! Bent u benieuwd wat het u gaat kosten om er één te bouwen?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna tot 5 offertes van bouwbedrijven in uw regio. Kies het bedrijf met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de prijzen!

U vindt op deze pagina meer informatie over de prijs van veranda’s. U leest waar de prijzen op gebaseerd zijn en welke factoren de kostprijs beïnvloeden. Tot slot krijgt u handige tips om te besparen op de kosten!

Veranda prijs

Wat kost een veranda?

De prijs van een veranda ligt rond de €1.500,- per m². Bij een standaard prefab veranda van 12 m² komt dat neer op een totaalprijs van €7.500,-. Kiest u voor maatwerk? Dan ligt de kostprijs van de veranda rond de €20.000,-. Dit is natuurlijk afhankelijk van het materiaal.

Prijsopbouw bij veranda

De kostprijs van een veranda is op te splitsen in drie verschillende categorieën. Meer dan de helft gaat naar de materiaalkosten: ongeveer 61%. Daarnaast betaalt u nog ongeveer 36% van de totaalprijs aan arbeidskosten. Bij de overige 3% kunt u denken aan voorrij- of afvoerkosten.

Prijs veranda 2023

Type veranda Gemiddelde kostprijs* Toelichting
Richtprijs per m² €1.500,- Gemiddelde prijs per vierkante meter voor een leefveranda.
Standaard prefab veranda €7.500,- 12 m² (bijv. 3m bij 4m)
Maatwerk leefveranda €20.000,- 112 m² (bijv. 3m bij 4m)

* Let op: dit zijn gemiddelde kostprijzen, inclusief materiaalkosten en plaatsingskosten. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Besparen op de prijs van een veranda?

Vergelijk gratis offertes en kies zelf voor het bedrijf met de scherpste prijs!

Gratis offertes ontvangen

Waaruit bestaat de prefab veranda?

Een standaard prefab veranda heeft een gemiddelde prijs van €7.500,-, inclusief plaatsing! Dit prijsvoorbeeld is een gemiddelde voor veel verschillende soorten veranda’s. Keuzes met betrekking tot stijl, soort en materiaal hebben een grote invloed op de prijzen van een veranda.

Veranda’s met deze prijs bestaan uit de drie belangrijkste onderdelen: het dak, de wanden en de verlichting. Met bepaalde keuzes kunt u de prijzen beïnvloeden.

De kostprijs van de leefveranda loopt bijvoorbeeld op als u kiest voor lichtkoepels en dakisolatie. Ook bij de wanden zijn er bepaalde aspecten die de prijs beïnvloeden. Allereerst de profielen: profielen van pvc zijn goedkoper dan houten profielen. Ook met de keuze voor de beglazing is het slim om rekening te houden met de kosten. Hoewel er voor isolatieglas een meerkost geldt, zorgt dit wel voor een hoger comfort omdat u minder warmte verliest.

Waaruit bestaat de veranda op maat?

Bij maatwerk heeft u nog veel meer keuzemogelijkheid waarmee u een invloed op de prijs hebt. Bij een maatwerk veranda van 12 m² liggen de prijzen in België rond de €20.000,-, inclusief plaatsen. Hiervoor hebt u dan wel een veranda die qua stijl volledig aansluit op uw woning. U hebt hierbij verschillende keuzes.

Zo heeft u de keuze uit een plat of hellend dak. Houd daarbij wel rekening dat een hellend dak vaak duurder is.

Maatwerk veranda’s worden vaak ook uitgerust met ingebouwde verlichting. Dit kan van alles zijn: spotverlichting of ledverlichting bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een fijne sfeer en verhoogt het comfort, maar verhoogt wel de prijs van veranda’s. Op deze pagina leest u meer over de verandabouw.

Veranda prijzen

Wat beïnvloedt de prijs van een veranda?

De prijzen van veranda’s zijn afhankelijk van heel veel verschillende factoren: de afmetingen, het materiaalgebruik en eventuele extra opties hebben allemaal invloed op de prijs.
Hieronder leest u meer over deze verschillende factoren. Wilt u graag precies weten wat een veranda kost dan raden we u aan om gratis offertes op maat aan te vragen.

1. De afmetingen

Het klinkt logisch: hoe groter de veranda des te hoger de prijs. De afmetingen hebben een hele grote invloed op de prijzen van veranda’s, omdat de vakmannen langer bezig zijn en er meer materialen nodig zijn. Daar komt nog bij dat u voor een oppervlak van 40 m² of meer verplicht bent om een architect in te schakelen, waardoor de kostprijs nog hoger komt te liggen.

2. Prefab of maatwerk veranda?

Kiest u voor prefab of een veranda op maat? Een veranda op maat is een duurdere optie, maar dit geeft wel meer mogelijkheden wat betreft de afwerking. Het resultaat is een uitbouw die helemaal past bij de stijl van uw woning, waardoor het pand zoveel mogelijk in waarde stijgt.

Een goedkope veranda zorgt voor minder keuze: de constructie heeft standaard een plat dak en het materiaal bestaat meestal uit pvc.

3. Gebruikte materialen

Natuurlijk hebt u verschillende keuzes in materiaal. Onthoud wel dat dit een grote invloed heeft op de prijzen. De prijs van een houten veranda van douglas ligt rond de €1.500,- per m²: dit is in veel gevallen de duurste optie. Kiest u voor pvc dan bent u ongeveer 30% goedkoper uit: de prijzen per m² liggen in dat geval tussen de €1.000,- tot €1.200,-.

Tot slot is aluminium een mogelijkheid. Dit is gemiddeld genomen 10% tot 20% duurder dan pvc, maar nog altijd goedkoper dan hout! Houd rekening met een gemiddelde prijs van €1.250,- tot €1.500,- per m².

4. Extra opties, zoals zonwering?

Het is mogelijk om de constructie tegen meerkost uit te rusten met extra opties. Zonwering is hier een goed voorbeeld van. Dit verhoogt het wooncomfort enorm, omdat het ervoor zorgt dat de zon de ruimte niet te snel opwarmt. Maar vraag uzelf wel af of u dit belangrijk vindt. Heeft u een beperkt budget dan kunt u de zonwering beter achterwege laten.

Andere extra opties die u kunt kiezen zijn: verlichting, elektriciteit, tuindeuren of raamdecoratie.

5. Welke ondergrond?

Wist u dat ook de ondergrond een invloed heeft op de prijs van veranda’s? Als u deze plaatst op het terras hoeft u minder grondwerk uit te laten voeren. De vakmannen plaatsen dan de fundering onder het terras. Stel dat u alleen een gazon in de achtertuin hebt, dan moet u deze eerst laten uitgraven en ophogen. Door deze grondwerken zijn de vakmannen langer bezig en loopt de kostprijs verder op.

6. Open of gesloten veranda?

Een gesloten veranda is de goedkoopste optie. Hierbij laat u de oorspronkelijke muur staan en creëert u eigenlijk een extra kamer aan uw huis vast. Deze kunt u inrichten als kantoor of als tuinkamer. Doordat er minder breekwerk is, liggen de prijzen lager.

Een open veranda is duurder, maar zorgt ook voor een grotere waardevermeerdering. In dit geval doorbreekt u de muur juist wel, waardoor u uw huidige living of keuken met een aantal vierkante meter vergroot.

7. Wel of geen vergunning?

Vaak is het mogelijk om een veranda te bouwen zonder vergunning: hierdoor houdt u de prijzen laag, omdat u niet hoeft te betalen voor de vergunningsaanvraag! In sommige gevallen is het wel nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij hele grote veranda’s. Zo bent u bij een veranda van 40 m² of groter verplicht om een architect in te schakelen. De prijs van een veranda van 40 m² ligt hierdoor rond de €1.100,- per m². Dat komt neer op een totaalprijs van ongeveer €44.000,-.

 

Benieuwd naar de exacte veranda prijs?

Start dan nu uw gratis offerteaanvraag en ontvang meerdere offertes op maat!

Gratis offertes aanvragen!

Tips om te besparen op de veranda prijs

Heeft u een klein budget maar wilt u toch graag uw woning uitbreiden? Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kostprijs. Voer de verandabouw eventueelzelf uit, als u een ervaren klusser bent of kies voor een goedkoop model en betaalbare materialen.

Zo houdt u de prijzen laag:

  • Kies voor goedkope materialen en een goedkoop model. Pvc is de goedkoopste optie!
  • Klein budget? Plaats dan een goedkope vrijstaande veranda, dit is goedkoper omdat u geen muur hoeft te doorbreken.
  • Bent u een ervaren klusser? Bouw de veranda dan zelf om op de arbeidskosten te besparen.
  • Vergelijk verschillende bedrijven en kies zo voor de vakman met het beste aanbod!

Kostprijs veranda

Verlaagd btw-tarief?

Is uw woning ouder dan 10 jaar en plaatst u de uitbouw tegen uw huis aan? Goed nieuws: u profiteert van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%. Is uw huis jonger dan 10 jaar dan betaalt u wel gewoon het standaard btw-tarief van 21%.

Let op: een belangrijke voorwaarde is dat u de woning uitsluitend als privéwoning gebruikt. Werkt u vanuit huis? Dan mag dit gaan om maximaal 30% van de woning.

Besparen op de veranda prijs? Gratis offertes vergelijken!

Als u een veranda laat bouwen door een vakman bent u verzekerd van de beste kwaliteit. Voorkom dat u te veel betaalt: vergelijk gratis offertes!

Start nu uw gratis offerteaanvraag en kies zelf voor het bouwbedrijf met het beste aanbod. Op die manier bespaart u tot 40% op de kosten. Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!

 

Gratis offertes vergelijken!